Vi samlar ett 30-tal personer för en väldigt spännande dag där vi tittar på olika sätt att tillsammans skapa en hållbar kulturell infrastruktur och värdiga livsvillkor. Dagens moderator är Anders Kyrkander (processledare hållbar stadsutveckling på RISE och medförfattare till Strategi för nätverksstaden).
Ett utforskande samtal kring samhällsbyggande som svar på framtidens utmaningar.
Världen och Mariestad är i förändring. Samhällsomställningen verkar i media mest handla om (uteblivna) politiska beslut och förhoppningar om nya tekniska lösningar. Trots detta är en av de fundamentala pusselbitarna i en djupgående samhällsomställning hur förändring görs tillsammans med platsen och dess människor.
Det pågår redan mängder av hyper-lokala processer omkring oss, som inte alltid syns eller lyfts fram som de lösningar de skulle kunna vara. Många gånger missar vi att se omställning som pågår i den lokala myllan, eller så saknar vi verktyg för att lyfta fram och stötta den på ett långsiktigt och hållbart sätt. Med inspel från praktiker från civilsamhälle, näringsliv och det offentliga utforskar vi olika arbetssätt för en robust förändring av platser och livsmiljöer.
Några av de äldsta och mest hållbara lokalsamhällen vi hittar i världen är byggda kring dynamiskt förvaltade allmänningar och system för rättvis resursdelning. Hur kan vi lära och utnyttja sådana kunskaper när vi ska bygga vår framtid?
Under dagen finns ingen publik och inga föreläsare. Presentationerna och berättelserna i programpunkterna utgör bakgrund till samtal mellan alla deltagare.
Facilitator Anders Kyrkander, RISE.
10:00 Välkomna till K. Skaraborg!
Leif Ahnland och Anna van der Tol, K.skaraborg, hälsar välkomna till Stadslandskapslaboratoriet ℅ K.
10:10 Introduktion, instruktion och incheckning
Facilitator Anders Kyrkander presenterar dagens upplägg och vi presenterar kort oss själva.
10:30 Om den samskapade staden
Med perspektiv från London och Malmö introducerar Finn offentliga aktörers möjligheter att möta medborgarnas behov och initiativ.
Presentation av Finn Williams, Malmö stadsarkitekt
10:50 Diskussion 1
Reflektioner i storgrupp + Scrumboard.
11:10 Näringslivet, civilsamhället och kulturen
En diskussion om Brukssamhället 2.0. Behöver Volvo AB hjälp med något när Mariestad och Skaraborg måste växa? Hur kan förändringen bli invånarnas verk? Var ska vi bo allihopa?Vilken kulturell infrastruktur behövs för att stötta en meningsfull fritid? Kan Volvo AB vara en del samhällsbygget utanför fabrikens väggar?
Jörgen Gustavsson, Volvo
Patricia Vane, SKOGEN
Nils Björling, Chalmers
Erik Berg, Egnahemsfabriken
Anna-Maria Hellner, Örebrobostäder
11:40 Diskussion 2
Reflektioner i storgrupp + Scrumboard.
12:00 Lunchsamtal
Vi pratar vidare över en bit mat.
13:00 Återkoppling från förmiddagen
Sammanfattande i storgrupp av förmiddag och lunchsamtal.
13:20 Den lekfulla staden
Ruben och Anna Maria pratar om att bjuda in mod och ovisshet i en cementerad stadsplanering; om att låta tillit och medveten kontrollförlust krydda mellanrummen. Tillsammans med se som ska använda platsen skapas meningsfulla miljöer och sammanhang .
Anna-Maria Hellner, Örebrobostäder
Ruben Wätte, Konstnär
13:50 Socialt hållbar bostadsförsörjning för alla: rapporter från forskningsfronten
Nils Björling (Chalmers), Anna Sundman (Arktiekturinstitutet) och Erik Berg (Egnahemsfabriken) diskuterar tre pågående projekt inom FORMAS-utlysningen Socialt hållbar bostadsförsörjning för alla
+ frågor från rummet.
14:20 Att äga ett samhälle tillsammans
Röstånga by har de senaste femton åren jobbat framgångsrikt med lokal utveckling på den skånska landsbygden. Via sitt gemensamt ägda utvecklingsbolag har man med fastigheter som hävstång och kulturen som drivkraft lyckats bidra till en lokal hållbar utveckling.
Nils Phillips, ordförande i Röstånga Utvecklingsbolag AB som har över 470 delägare, berättar hur det började med att de tillsammans byggde Sveriges minsta konsthall och hur de därfteter mobiliserat, organiserat och finansierat verksamheten - och erfarenheter från samverkan med det offentliga.
14:50 Fika och Scrumboard
15:10 Samtal om allmänningen
Ett samtal som utgår från processen att skapa ett nytt folkets hus i Kopparberg och SKOGENS arbete med att koppla samman och öppna upp kulturens rum och resurser. Vi tänker kring nya allmänningar, gemensamma samhällsrum och resursdelning som svar på sociala utmaningar och samhällskriser.
Johan Forsman, SKOGEN
Carl-Oscar Sjögren, Kopparbergs folkets hus / Ställbergs gruva
15:40 Skörd och syntes
Vi samlar ihop dagen och pekar ut riktningar för nästa steg.
16:30 Avslut
Under dagen prövar vi strategier kring frågor som:
Hur skapas förutsättningar för inkluderande, djupgående och mjuka förändringsprocesser för social hållbarhet på lokal samhällsnivå?
Hur kan öppna, robusta och föränderliga samhällen byggas i samarbete med medborgare och initiativ och processer som är förankrade i civilsamhället?
Hur kan vi formulera strategier för att stötta en lokal samhällsutveckling som bottnar i omsorg, samarbete och resursdelning?
Hur kan vi omformulera kulturens, mötesplatsernas och de gemensamma rummens funktioner, finansiering och förvaltningsformer?